0 Comments

Zapraszamy na kolację połączoną z komentowaną degustacją win z nad Loary. Kiedy? 5 lipca o godzinie  19:30.
Gościem tego wieczoru będzie Antoine Leduc z Domaine Leduc Frouin , który opowie o swojej pracy i winach. Tłumaczyć z języka francuskiego będzie zaprzyjaźniona z nami Ewa Pariselle z Winnice Francji.

WINA NA TEN WIECZÓR:

* AOC Crémant de Loire Blanc, Brut
Biały Crémant de Loire z winogron Chenin, Chardonnay i Cabernet Franc daje delikatny i kwiatowy nos. Zrównoważone usta są stonowane, chrupiące i kończą się miłym uczuciem świeżości!

* AOC Anjou Blanc „Cuvée Alexine” 2017
Ten wspaniały Anjou Blanc 2017 ze świeżymi i okrągłymi ustami ukazuje delikatne i owocowe nuty. Nos na owocach cytrusowych i świeżych jagodach. Podniebienie i zabiera nas na kremowe nuty przejrzałych jagód (grejpfrut, brzoskwinia …). Wino fermentowane w zbiornikach, które ujawniają intensywny bukiet przejrzałych jagód, którym towarzyszą nuty kwiatowe.

* Rosé d’Anjou AOC 2018
To blado różowe wino to czysta delikatność.
Oferuje bukiet czerwonych jagód z okrągłymi i delikatnymi ustami.

* AOC Anjou Villages 2016
Wino o granatowym kolorze, ma wyjątkową dojrzałość fenolową, oferując ogromną złożoność aromatów. Od czarnych owoców po czerwone owoce i pikantne nuty, jej usta są okrągłe, mocne i długie.

* AOC Anjou Rouge 2017
Piękny jasny rubinowy kolor, aromaty jakie w nim znajdujemy to: ciemne, dojrzałe owoce (czarna porzeczka) i owoce leśne , ciężkie z dobrze podkreślonym charakterem.

* AOC Coteaux du Layon 2017
To atrakcyjne Coteaux du Layon z owocowymi nutami pochodzi z ręcznie zbieranych złotych winogron Chenin. Cieszy egzotycznymi aromatami: ananasem, mango, pigwą.

***
MENU I WINA

APERITIF
AOC Crémant de Loire Blanc, Brut

PRZYSTAWKA ZIMNA
Kawior z bakłażana z oliwą extra vergine, zioła, zimny bulion gazpacho
AOC Anjou Blanc „Cuvée Alexine” 2017

PRZYSTAWKA CIEPŁA
Pierożki z farszem z wędzonego twarogu i ziemniaków, gruszka z pieprzem na miodzie akacjowym, szarpany oscypek podhalański
Rosé d’Anjou AOC 2018

DANIE GŁÓWNE
Pierś z kaczki, puree z marchwii, dzika róża i czerwona cebula, ziemiaczane gratin
AOC Anjou Villages 2016

SER
Twardy słony ser dojrzewający
AOC Anjou Rouge 2017

DESER
Clafoutis z wiśnią, sos z malin
AOC Coteaux du Layon 2017

***

Posiadłość Domaine Leduc Frouin jest zarządzana przez Nathalie i Antoine LEDUC.
Antoine od dawna zamierzał pracować w rodzinnym majątku. Przybył tam w 1993 roku po studiach enologii w Avize, Dijon i Bordeaux. Nathalie natomiast swoją przygodę rozpoczęła w 2000 r. po 10-letniej działalności w sektorze bankowym w innym regionie winiarskim. Przed nimi byli ich rodzice, wujowie, dziadkowie, … którzy budowali i rozwijali znaczenie winnicy w Seigneurie. Łącząc tradycję i nowoczesność, Antoine i Nathalie, dokładają wszelkich starań, aby zaoferować typowe dla regionu wina, subtelne i zaskakujące …

Winnica o powierzchni 30 hektarów znajduje się w pobliżu miejscowości Sousigné, Pays De La Loire, France, na północ od Martigné-Briand (serce Haut-Layon). Gleby składają się głównie z łupków talku i żwirów na gliniastym podłożu. Główne czerwone odmiany to Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon oraz Grolleau. Do produkcji białych win Chenin jest najważniejszą odmianą winogron, ale uprawia się również Chardonnay.
Aby promować terroir i równowagę winorośli w jej otoczeniu, winnica jest prowadzona w zintegrowanej produkcji. Pracuje się tutaj zgodnie z metodami ekologicznymi, prowadząc obserwację winorośli i poszanowanie środowiska. Chcąc zachować powierzone dziedzictwo, pracują nad podejściem Terra Vitis.

***
KOSZT: 149 / 1 osoba (w cenie 5 daniowe menu oraz 6 kieliszków wina)
ILOŚĆ MIEJSC: ograniczona
START: 19:30

REZERWACJE:
Prosimy składać mailowo na adres rafal.blazusiak@zakladkabistro.pl
Rezerwacja uznana jest za potwierdzoną po dokonaniu płatności, którą można dokonać w ZaKładce lub przelewem na konto nr: 39114010810000209654001001. W treści przelewu prosimy o wpisanie KOLACJA 5.07.

Link do wydarzenia na FB: https://www.facebook.com/events/3023869507688548/

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. więcej informacji

Niniejsza strona wykorzystuje pliki cookies niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania strony, wygody użytkownika oraz do celów statystycznych. Kontynuując przeglądanie tej witryny, zgadzasz się na używanie plików cookies oraz akceptujesz Politykę prywatności obowiązującą na stronie. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zbieranie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki, poprzez wyłączenie tej funkcjonalności. Więcej informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych oraz zbierania plików cookies znajdziesz w naszej Polityce prywatności .

Zamknij