Zapraszamy na kolację połączoną z komentowaną degustacją win z nad Loary. Kiedy? 5 lipca o godzinie 19:30.
Gościem tego wieczoru będzie Antoine Leduc z Domaine Leduc Frouin , który opowie o swojej pracy i winach. Tłumaczyć z języka francuskiego będzie zaprzyjaźniona z nami Ewa Pariselle z Winnice Francji.
WINA NA TEN WIECZÓR:
* AOC Crémant de Loire Blanc, Brut
Biały Crémant de Loire z winogron Chenin, Chardonnay i Cabernet Franc daje delikatny i kwiatowy nos. Zrównoważone usta są stonowane, chrupiące i kończą się miłym uczuciem świeżości!
* AOC Anjou Blanc „Cuvée Alexine” 2017
Ten wspaniały Anjou Blanc 2017 ze świeżymi i okrągłymi ustami ukazuje delikatne i owocowe nuty. Nos na owocach cytrusowych i świeżych jagodach. Podniebienie i zabiera nas na kremowe nuty przejrzałych jagód (grejpfrut, brzoskwinia …). Wino fermentowane w zbiornikach, które ujawniają intensywny bukiet przejrzałych jagód, którym towarzyszą nuty kwiatowe.
* Rosé d’Anjou AOC 2018
To blado różowe wino to czysta delikatność.
Oferuje bukiet czerwonych jagód z okrągłymi i delikatnymi ustami.
* AOC Anjou Villages 2016
Wino o granatowym kolorze, ma wyjątkową dojrzałość fenolową, oferując ogromną złożoność aromatów. Od czarnych owoców po czerwone owoce i pikantne nuty, jej usta są okrągłe, mocne i długie.
* AOC Anjou Rouge 2017
Piękny jasny rubinowy kolor, aromaty jakie w nim znajdujemy to: ciemne, dojrzałe owoce (czarna porzeczka) i owoce leśne , ciężkie z dobrze podkreślonym charakterem.
* AOC Coteaux du Layon 2017
To atrakcyjne Coteaux du Layon z owocowymi nutami pochodzi z ręcznie zbieranych złotych winogron Chenin. Cieszy egzotycznymi aromatami: ananasem, mango, pigwą.
***
MENU I WINA
AOC Crémant de Loire Blanc, Brut
Kawior z bakłażana z oliwą extra vergine, zioła, zimny bulion gazpacho
AOC Anjou Blanc „Cuvée Alexine” 2017
Pierożki z farszem z wędzonego twarogu i ziemniaków, gruszka z pieprzem na miodzie akacjowym, szarpany oscypek podhalański
Rosé d’Anjou AOC 2018
Pierś z kaczki, puree z marchwii, dzika róża i czerwona cebula, ziemiaczane gratin
AOC Anjou Villages 2016
Twardy słony ser dojrzewający
AOC Anjou Rouge 2017
Clafoutis z wiśnią, sos z malin
AOC Coteaux du Layon 2017
***
Posiadłość Domaine Leduc Frouin jest zarządzana przez Nathalie i Antoine LEDUC.
Antoine od dawna zamierzał pracować w rodzinnym majątku. Przybył tam w 1993 roku po studiach enologii w Avize, Dijon i Bordeaux. Nathalie natomiast swoją przygodę rozpoczęła w 2000 r. po 10-letniej działalności w sektorze bankowym w innym regionie winiarskim. Przed nimi byli ich rodzice, wujowie, dziadkowie, … którzy budowali i rozwijali znaczenie winnicy w Seigneurie. Łącząc tradycję i nowoczesność, Antoine i Nathalie, dokładają wszelkich starań, aby zaoferować typowe dla regionu wina, subtelne i zaskakujące …
Winnica o powierzchni 30 hektarów znajduje się w pobliżu miejscowości Sousigné, Pays De La Loire, France, na północ od Martigné-Briand (serce Haut-Layon). Gleby składają się głównie z łupków talku i żwirów na gliniastym podłożu. Główne czerwone odmiany to Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon oraz Grolleau. Do produkcji białych win Chenin jest najważniejszą odmianą winogron, ale uprawia się również Chardonnay.
Aby promować terroir i równowagę winorośli w jej otoczeniu, winnica jest prowadzona w zintegrowanej produkcji. Pracuje się tutaj zgodnie z metodami ekologicznymi, prowadząc obserwację winorośli i poszanowanie środowiska. Chcąc zachować powierzone dziedzictwo, pracują nad podejściem Terra Vitis.
***
KOSZT: 149 / 1 osoba (w cenie 5 daniowe menu oraz 6 kieliszków wina)
ILOŚĆ MIEJSC: ograniczona
START: 19:30
REZERWACJE:
Prosimy składać mailowo na adres rafal.blazusiak@zakladkabistro.pl
Rezerwacja uznana jest za potwierdzoną po dokonaniu płatności, którą można dokonać w ZaKładce lub przelewem na konto nr: 39114010810000209654001001. W treści przelewu prosimy o wpisanie KOLACJA 5.07.
Link do wydarzenia na FB: https://www.facebook.com/events/3023869507688548/
Write a comment: