Inspiracja klasyką kuchni francuskiej,
paryskich bistro i brasserie

arrow-long-down

ZaKładka to powrót do najbardziej czystej formy przekazu smaku, inspirowanego klasyką kuchni francuskiej, paryskich bistro i brasserie. Pomysł, aby francuskie smaki przenieść na grunt krakowski zakiełkował w głowie Rafała Targosza już ponad 25 lat temu, kiedy to podczas kilkuletniego pobytu w ojczyźnie Escoffier’a zrozumiał, czym jest radość płynąca z dobrego jedzenia. Powołanie ZaKładki do życia to próba realizacji projektu, dającego wyraz fascynacji i tęsknoty za tamtym okresem czasu – prostej kuchni i nieskrępowanej radości życia.

2013

Otwarcie ZaKładka Bistro de Cracovie, Kraków, Józefińska 2

od 2014

Wyróżnienie (sztućce) w przewodniku Michelin. Plakieta Michelin

od 2019

Award of Excellence od magazynu Wine Spectator

Dlaczego bistro?

Francuskie bistro to miejsce, gdzie oprócz smacznej kuchni, najważniejsza jest atmosfera: bezpośredni kontakt z właścicielem, rozmowy z kelnerami, którzy doradzają w wyborze dań, wreszcie wzajemne relacje między gośćmi, którzy stają się z czasem stałymi bywalcami i przyjaciółmi.

Zazwyczaj w paryskich bistrach panuje klimat luźnej elegancji, który odróżnia te lokale od typowych, poważnych restauracji. Jest to zwykle miejsce, gdzie można zarówno przekąsić coś „na szybko” przy kontuarze baru, popijając kieliszkiem wina albo filiżanką kawy, jak i zjeść pełen obiad przy małym stoliku.

Kuchnia ZaKładki to radość nie tylko konsumpcji, ale i gotowania. Dlatego jedzenie, które serwujemy niesie same pozytywne emocje.
O tym pisze na swoim blogu szef kuchni i właściciel ZaKładki, Rafał Targosz:

„W tym roku minie chyba 20 lat, odkąd siedziałem z moim – jak na tamten okres czasu – kulinarnym guru, w okolicznej knajpce w Auxerre. Szwendaliśmy się, pamiętam, po kilku fajnych brasserie, odwiedziliśmy szanownego pana pasztetnika, jedliśmy jego terrine i rillettes, popijając czerwone wino. I kończąc u ponoć znanego kolarza, który na zakończenie kariery otworzył swój mały lokal z przysłowiową kawą i ciastkiem, by cieszyć się spokojną starością w towarzystwie życzliwej mu społeczności.
Budowałem wtedy na fundamentach euforii młodości wspaniałe plany na przyszłość. Życie i rzeczywistość doprowadziły mnie po dwudziestu latach gonienia własnego ogona do próby realizacji projektu, dającego wyraz tęsknoty i fascynacji za tamtym okresem czasu – prostej kuchni i nieskrępowanej radości życia.”

Architektura

W ZaKładce pierwsze skrzypce gra smak i jakość naszych dań. Dlatego stworzyliśmy wnętrza proste i niezobowiązujące, które w żaden sposób nie przyćmią tego, co najważniejsze.

Kamienica, w której mieści się ZaKładka to zabytek architektury klasycystycznej z końca XVIII wieku.

Przed II wojną światową mieściła ona żydowską restaurację i pokoje do wynajęcia. Po wojnie w lokalu z piwnicami, który obecnie zajmujemy, znajdowała się winiarnia.

W najbliższej okolicy znajduje się Dom Historii Podgórza, Podgórski Dom Fotografii, Rynek Podgórski i słynna Kładka Ojca Bernatka, łącząca krakowski Kazimierz z Podgórzem. Na tej ostatniej oparliśmy pomysł nadania nazwy naszemu bistro, które znajduje się po drugiej stronie Wisły – za kładką.

 

Nasza ulubiona restauracja

Natalia S
To nasza z mężem ulubiona restauracja! Świętujemy tu wszystkie ważne dni. Ostatnio mieliśmy tutaj obiad weselny i byliśmy bardzo zadowoleni. Profesjonalna i miła obsługa. A smak potraw jak zwykle jest po prostu wspaniały!

Michelin level

antti-puska
W uroczym zakątku nad Wisłą na drugim brzegu Kazimierza restauracja o bardzo wysokim poziomie kulinarnym dania bardzo przemyślane i doskonale skomponowane rewelacyjna kaczka – warto zrobić mały spacer z centrum bo lunch przepyszny

Dania przygotowane z dużą starannością, pięknie podane, ale przede wszystkim pełne smaku. Sprawna, pomocna obsługa.

dorotad280

REWELACYJNY

mnik212
Fajna lokalizacja, dużo przestrzeni, menu bomba, świetne lunche w przystępnej cenie! Polecam każdemu!

Uwielbiam Zakładkę, naprawdę jedna z moich ulubionych knajp w Krakowie. Każde menu zaskakuje pysznością, tak samu menu „kwarantannowe” – cudowne naleśniki!

Maja Brudkiewicz

Doskonała kuchnia. Zbilansowane smaki. Karta krótka i różnorodna. Porcje duże. Ceny adekwatne do jakości. Obsługa bardzo miła.

Ewa G

Kuchnia wysokiej jakości

Angelika Beee
Restauracja zrobiła na nas bardzo dobre wrażenie: miła i profesjonalna obsługa, pyszne jedzenie i krótki czas oczekiwania na posiłek. Najbardziej smakował nam stek z koziego sera i wino. Przepyszne były także przystawki podane na czas oczekiwania na posiłek. Miejsce ma wspaniały, nieprzytłaczający i przyjemny klimat. Na pewno jeszcze tu przyjdziemy.

Mistrzostwo Świata!!!

Marek Orzeł
Świetny lokal ze świetnym jedzeniem i przemiłą obsługą!!! Polecam z całego serca !!!

Najlepsza francuska kuchnia jaką jadłem

712filipt
Fantastyczna restauracja, bardzo świeże i smaczne jedzenie. Super obsługa, Pani kelnerka była bardzo pomocna, dodatkowo cenowo restauracja bardzo korzystna. Bardzo polecam, na pewno tu wrócę!

Nagrody i wyróżnienia

Największym wyróżnieniem i nagrodą jest fakt, że goście wracają. Że chcą wracać. Że jest duże zainteresowanie miejscem. Że chcą być z nami ZaKładce. Bo pogląd wyrabiany jest na własnym gościa podniebieniu. I to jest moja gwiazdka.