Inspiracja klasyką kuchni francuskiej,
paryskich bistro i brasserie

arrow-long-down

ZaKładka to powrót do najbardziej czystej formy przekazu smaku, inspirowanego klasyką kuchni francuskiej, paryskich bistro i brasserie. Pomysł, aby francuskie smaki przenieść na grunt krakowski zakiełkował w głowie Rafała Targosza już ponad 25 lat temu, kiedy to podczas kilkuletniego pobytu w ojczyźnie Escoffier’a zrozumiał, czym jest radość płynąca z dobrego jedzenia. Powołanie ZaKładki do życia to próba realizacji projektu, dającego wyraz fascynacji i tęsknoty za tamtym okresem czasu – prostej kuchni i nieskrępowanej radości życia.

 

Dlaczego bistro?

Francuskie bistro to miejsce, gdzie oprócz smacznej kuchni, najważniejsza jest atmosfera: bezpośredni kontakt z właścicielem, rozmowy z kelnerami, którzy doradzają w wyborze dań, wreszcie wzajemne relacje między gośćmi, którzy stają się z czasem stałymi bywalcami i przyjaciółmi.

Zazwyczaj w paryskich bistrach panuje klimat luźnej elegancji, który odróżnia te lokale od typowych, poważnych restauracji. Jest to zwykle miejsce, gdzie można zarówno przekąsić coś „na szybko” przy kontuarze baru, popijając kieliszkiem wina albo filiżanką kawy, jak i zjeść pełen obiad przy małym stoliku.