ukryj

ZaKładka w Mediach

Tasteaway / marzec 2017

"ZaKładka to jeden z krakowskich pewniaków (...) Inspirowana Francją, konceptami bistro czy brasserie, ZaKładka kusi już samym menu. Są francuskie klasyki, ale nie tylko. Jest foie gras z konfiturą z czerwonej cebulami, figami i brioche, są żabie udka, ślimaki, policzek wołowy po burgundzku, cała masa pyszności.
I jest skrei – w 3 wersjach. (...) Powiem Wam za to, co o skreiu w ZaKładce powiedział  Łukasz: idealny, boski i chyba najlepszy ze wszystkich skreiów, które zjadł! A walka była zacięta!  Ja wiem jedno – następny raz w Krakowie koniecznie idę do ZaKładki"

www.tasteaway.pl


Najlepsze przepisy najlepszych restauracji. Książka kulinarna / grudzień 2016

Rafał Targosz i ZaKładka - Food & Wine wśród 5 krakowskich restauracji, o których przeczytacie w albumie kulinarnym Najlepsze Przepisy Najlepszych Restauracji. Książka kulinarna 2016.


FOOF&FRIENDS / listopad 2016

ZaKładka jednym z pięciu ulubionych w Krakowie adresów Food & Friends
O ZaKładce Camilla i Igor pisali już w 1/2014 numerze F&F, a teraz dołączyliśmy do grona ulubionych. Dziękujemy ! :)
Najnowszy, 5/2016 numer magazynu dostępny jest u nas, dla Was w prezencie. Zapraszamy


RESTAURANTICA / lipiec 2016

Grzegorz Turnau śpiewał „nie przenoście nam stolicy do Krakowa”, a ja poproszę o przeniesienie obu miejsc do stolicy. Zakładka to przyjemne bistro nawiązujące klimatem do paryskich, z dobrą, prostą kuchnią za przystępne ceny. Chcę taką w Warszawie!

www.restaurantica.pl


ZaKładka na kartach przewodnika Gault&Millau Polska 2015

"Ukazanie się Gault & Millau  stanowi wielkie wyróżnienie  dla naszych szefów kuchni. To dzięki ich pracy i  i ich pojawianiu się w coraz szerszych kontekstach na rynkach międzynarodowych, jeden z dwóch najbardziej prestiżowych przewodników gastronomicznych świata zainteresował się naszym krajem. Po raz pierwszy w historii restauracje we wszystkich zakątkach Polski miały szansę  zostać obiektywnie, profesjonalnie ocenione. Po raz pierwszy na główny plan zostali wysunięci szefowie kuchni. Po raz pierwszy reszcie o ocenie ecyduje wyłącznie jakość serwowanego jedzenia oraz kunszt kucharzy i poziom obsługi klientów..."

Justyna Adamczyk
                                                                                          Redaktor Naczelna G&M Polska

 


KRAKOW POST / lipiec 2015

"So, bid adieu to your culinary clichés, au revoir to the ancien regime of Polish/Italian cuisine, and say bonjour to some of the best-value and high-quality French dining this side of Paris"

www.krakowpost.com


FOOD & FRIENDS / wrzesień 2014


PERLAGE / 25 lipca 2014
Wywiad z Rafałem Targoszem, właścicielem i szefem kuchni


City Matt / 21 lipca 2014
Kładką Bernatka w stronę Podgórza - Jedzeniowo!

"Wnętrza są przestronne i gustownie urządzone. Nienachalne piękno przemawia szeptem umilając spędzony czas w tym miejscu (...)"
mattsill.blogspot.com


NEWSWEEK POLSKA / czerwiec 2014
ZaKładka w rankingu 101 restauracji i hoteli w Polsce


cudzakuchnia.blogspot.com / 2 czerwca 2014
ZaKładka - spacer... za kładkę


"Choć do Zakładki (z mojego punktu widzenia/mieszkania) nie najbliżej, to jednak jestem skłonna nawet w deszczu, śniegu, wbrew wiatrowi wiejącemu w twarz, udać się tam zjeść posiłek. Na szczęście jest to ulubione w Krakowie miejsce posiłków H. więc okazję zjeść tam mam dosyć często. Nie da się znudzić."

cudzakuchnia.blogspot.com


Nowości Gastronomiczne / maj 2014


Magazyn LOT-u KALEIDOSCOPE
marzec 2014


Po drugiej stronie Wisły, tuż za kładką Ojca Bernatka, swoje kulinarne królestwo ma Rafał Targosz. Jego ZaKładka to pomieszanie kuchni krakowskiej z ... francuską, stąd w karcie takie zjawiska jak konfitowana nereczka cielęca w rozmarynie z marchewkowo-anyżowym kremem albo królik w czoskowym maśle. Bardzo przyjemna podróż po smakach w bezpretensjonalnym wnętrzu.

Magda Gessler


Truskawki w wielkim mieście / 4 marca 2014
ZaKładka - Kraków, ul.Józefińska 2

Krakowskie poszukiwania lokalu odpowiedniego dla uczczenia małego prywatnego święta skończyły się pełnym sukcesem. (...) podczas kolejnej wizyty w Krakowie na pewno z przyjemnością wrócę do ZaKładki. Szef kuchni, Rafał Targosz, nie bez przyczyny zdobywa jedno wyróżnienie kulinarne za drugim - jedzenie jest genialne. Do tego świetna atmosfera, rewelacyjny stosunek ceny do jakości, dobre wino i brak niepotrzebnego napuszenia. Jednym słowem - wielkie ŁAŁ.

www.truskawkiwwielkimiescie.blogspot.com


Food&Friends
nr 1 / luty-marzec 2014

ZaKładka

s.86-95
(rozmawiał Igor Grzeszczuk)


KUCHNIA. Magazyn dla smakoszy
nr 1 / 2014

Najlepsze w Krakowie

Rekomendacje w najnowszym numerze magazynu KUCHNIA.

"W kuchni ZaKładki rządzi Rafał Targosz (...) z właściwą sobie starannością przygotowuje klasykę rodem z francuskiego bistro oraz wariacje na jej temat."


dania kontra ania/ 2 stycznia 2014
10 najlepszych dań 2013 roku

 ZaKładka: glazurowany boczek i żeberko z purée jabłkowym (przystawka).
Recenzja ZaKładki była najczęściej czytanym tekstem na blogu w 2013 roku.

www.dania-kontra-ania.blogspot.com


A Bite To Eat/ 31 grudnia 2013
Top 10 restauracji na niekonwencjonalną randkę w Krakowie

Nie tylko kulinarna rozkosz dla Waszego podniebienia ale przede wszystkim klimatyczne miejsce przy kładce zakochanych, wieczorami wyglądającej bajecznie a w dzień cieszącej oko otaczającymi widokami. Udana randka gwarantowana.

www.abite.blogspot.com


Magazyn Wino / grudzień 2013 - styczeń 2014
O winnej ZaKładce piórem
Tomasza Prange-Barczyńskiego


A Bite To Eat / 7 listopada 2013
ZaKładka. Inny wymiar gastronomii.

"Jednego możecie być pewni. Takiej karty menu nie znajdziecie w całym Krakowie. I nie chodzi tu tylko o same dania, że podroby, że grasica czy policzki. Chodzi o jej kompozycje. Jest idealna niczym "Sonata na kształt fantazji", znana bardziej pod nazwą "Sonata Księżycowa" Beethovena."

www.abitepl.blogspot.com


Przegląd Gastronomiczny / listopad 2013
Wszystko na jedną kartę


MasterChef Polska / 27 października 2013
Chrzest bojowy

ZaKładka gościła uczestników 9 odcinka MasterChef  Polska. Zawodnicy podzieleni na dwie drużyny przygotowali menu złożone z przystawki, dania głównego oraz deseru dla kilkudziesięciu gości lokalu i jurorów programu.


w 365 knajp dookoła świata / 19 października 2013
Patryk i ZaKładka

"Nic dziwnego, że słyszałam wiele dobrych opinii na temat Zakładki, bo dania, które jedliśmy były wyśmienite. Nie dość, że bosko smakowały, to jeszcze wyglądały pięknie. Moja sałatka była idealnym połączeniem wytrawnego smaku mięsa kaczki ze słodkimi malinami oraz karmelizowaną pomarańczą. Kasia bardzo zachwalała rybę, Patryk był zadowolony z wyboru sałatki z grillowanym tuńczykiem a A. ze swojego steka".

www.365knajp.blogspot.com


TripAdvisor/ 2 października 2013
First class food !!!


Krakowski Smakosz / 22 sierpnia 2013

(...) Generalnie w tej restauracji kucharzowi, który układał menu mówię touché! - drugiego takiego wymyślnego, świetnie dobranego i opisanego jadłospisu w Krakowie nie znalazłem. Gość ma po prostu fantazję i (jak się później okazało) fach w rękach. (...)
(krakowskismakosz.pl)


Dziennik Polski / 2 sierpnia 2013
Jedzenie ma być szczere, od serca, uczciwe

(Rozmawiał Rafał Stanowski)


Mohito / 24 lipca 2013
Modne Miejsce: ZaKładka
 

Zakładka to obecnie jedno z najmodniejszych miejsc w Krakowie.
Znajdująca się w stylowej, odnowionej kamienicy restauracja urzeka wysmakowanym, nie przytłaczającym wystrojem, idealnie komponującym się z klimatem całego Podgórza (...)

(blog.mohito.pl)


jakakolacja.blogspot.com
Po francusku w ZaKładce

(...) restauracja znajduje sie zaraz za Kładką Bernatka, a równoczesnie jest zakładką w kulinarnej książce Krakowa, którą warto na tej właśnie stronie otwierać. (...) Zdecydowane chapeau bas przed szefem kuchni, merci beaucoup za wspaniałe wrażenia organoleptyczne i mam nadzieję, że au revoir i to szybkie, bo takiego jedzenia trudno zapomnieć!

(jakakolacja.blogspot.com)


C'est La Vie / 1 czerwca 2013


Zwierciadło
Kozak poleca jedzenie na miesiąc fotografii w Krakowie



Zakładka (Podgórze, od razu za kładką z Kazimierza, stosunkowo blisko MOCAKu) – to miejsce, w którym rządzi Rafał Targosz – obsypywany nagrodami szef kuchni. Po latach serwowania wymyślnych potraw, Rafał postawił na proste smaki rodem z francuskiego bistro – oczywiście z lekkim twistem. Świetny stosunek jakości do ceny, a kaszanka z chipsami ziemniaczanymi i purée z selera (27 zł) jest mistrzowska, podobnie jak najzwyklejsza w świecie zielona fasolka podkręcona truflą (16 zł).

(Aga Kozak)


Miasto Kobiet, nr3/2013
ÎLE-DE-FRANCE...

"...czyli francuska wysepka w krakowskim Podgórzu, u modnego zbiegu Józefińskiej, Piwnej i Nadwiślańskiej. Niezwykle przestronne, rześkie wnętrze w pięknie odrestauraowanej kamienicy otrzymało wystrój, który doceniliby nawet kapryśni paryżanie. Powinni je szybko odkryć amatorzy dobrych win (z przewagą francuskich naturalnie) i smakowitych przekąsek, na przykład na bazie bagietki. Dla tej świątyni smaków warto tu przybiec kładką, bo na pierwszy rzut oka widać, że jedzenie jest tu najważniejsze. Kuchnia autorska, inspirowana francuską, choć raczej nie dla wegetarian."
(Andrzej Politowicz)


Z Widelcem po Krakowie
Francja czai się za kładką, czyli ZaKładka

"Tak chciałabym jadać codziennie! To danie obudziło we mnie tęsknotę za podróżami w rejony gdzie ryby serwują prawie prosto z kutra i natychmiast zaczęłam planować wycieczkę na południe Europy."
(www.zwidelcem.pl
)


Magazyn TRENDY / 2(33)/2013

"ZaKładka to jedyna, znana mi knajpka francuska w Podgórzu. Piszę "knajpka", ponieważ wnętrze (choć eleganckie) nie paraliżuje i nie usztywnia kołnierzyków. Duże fotografie, jasne ściany, romantyczne dwuosobowe stoliczki i większe, idealne na małą biesiadę ze znajomymi. Karta spora, pobudzająca wyobraźię i kubki smakowe. Kuchnia typowo francuska i to z tej nieco wyższej półki, ceny umiarkowane.Obsługa lekko nonszalancka, jak na francuską restaurację przystało, ale przy tym miła i pomocna."
(Ania Strugalska)


Keep Calm!

"(...)wisienka na torcie czyli ZaKładka na Józefińskiej na Podgórzu. Z ZaKładką łączy mnie miłość od pierwszego skosztowania. Szczególny zachwyt wywołały: kremowa zupa z małży z szafranem i fenkułem, dorsz na maśle z orzechami, oraz gicz jagnięca pieczona z rozmarynem i ananasem smażonym z pieprzem."
(www.http://katja-martita.blogspot.com)


dania kontra ania



Niezwykle oryginalne menu jest wyraźnie inspirowane kuchnią francuską i nie będzie przesadą stwierdzenie, że ze świecą można szukać podobnego w krakowskich restauracjach, na dodatek w porównywalnym zakresie cenowym.
(...) crème brûlée – no cóż – był idealny. Doskonale pamiętam czas i miejsce, w którym jadłam najlepszy crème brûlée w życiu – ZaKładka właśnie wymazała mi je z pamięci! Cudo!
(www.dania-kontra-ania.blogspot.com
)


marzec 2013, Onet.pl

"Wielką przyszłość wróżę niedawno otwartej ZaKładce, pierwszemu autorskiemu lokalowi pana Rafała Targosza, jednego z najzdolniejszych polskich szefów mym zdaniem.
To twórcza wizja klasycznej lyońskiej kuchni, a Lyon to jeden z najsmaczniejszych adresów w świecie, miasto Paula Bocuse'a, szefa wszystkich szefów, kuchni, rzecz jasna."
(Robert Makłowicz)


C'est La Vie / 26 marca 2013
ZaKładka wśród najlepszych w Polsce!

"Nowy lokal znanego szefa kuchni zdobył wierną klientelę szturmem. Ciekawe menu, miła atmosfera, bardzo sprawna i kompetentna obsługa. Tak niewiele i tak dużo trzeba, aby znaleźć się wśród najlepszych".
(Juliusz Donajski)


20 marca 2013, LoveSupreme.org
ZaKładka

(...) Wystrój dla mnie trochę chłodny, ale kto by myślał o wystroju, skoro podniebienie jest wniebowzięte. (...) Obsługa miła i pomocna. Ceny nie zabijają. A i wina podobno pyszne, więc na pewno będę wracać.

(lovesupreme.org)


2 marca 2013, Spotted by Locals
You’re in good hands

"And lucky you! Because once you enter, you’re in a better world."
(Małgorzata Stypka)

www.spottedbylocals.com


28 lutego 2013, Dziennik Polski / Magnes


15 lutego 2013, Gazeta Wyborcza
Zapamiętajcie to słowo

"To jest mój faworyt do knajpy roku. Niełatwo będzie go przebić".
(Wojciech Nowicki)