ukryj

Gout de France 2019

Zarezerwuj czwartkowy wieczór 21 marca 2019 r.

5000 szefów kuchni / 5000 menus / 5 kontynentów

W 1912 roku, Auguste Escoffier zainicjował "kolacje Epikura" - to samo menu, tego samego dnia, w licznych miastach na całym świecie.
Goût de France (Good France) to wydarzenie, które rozwija ten pomysł, angażując najlepszych szefów kuchni ze wszystkich kontynentów, aby serwować kolację à la française tego samego dnia.

W tym roku Goût de France eksponuje region Prowansji, który będzie głównym partnerem edycji. Tematem będzie także zrównoważony rozwój w postaci odpowiedzialnej gastronomii i zaangażowania się szefów kuchni w ochronę planety poprzez ograniczenie w szczególności odpadów z tworzyw sztucznych. 5 edycja wspiera fundację No More Plastic, która walczy o ochronę oceanów i zmniejszenie zużycia tworzyw sztucznych.
Goût de France wpisany jest na listę światowego dziedzictwa UNESCO, jako niematerialne dziedzictwo kulinarne ludzkości.

Zapraszamy do ZaKładka Bistro de Cracovie na przeżycie tego niezwykłego wydarzenia, podczas którego Chef Rafał Targosz wraz z zespołem będzie serwować 5-daniową prowansalską kolację.

Francuskie MENU by Rafał Targosz

AMUSE BOUCHE
niespodzianka

PRZYSTAWKA
Cukinia, krem z groszku zielonego,
oliwkowa tapenada, zioła polne

DANIE GŁÓWNE
Miecznik, konfitura z cykorii i karczocha,
szafranowe aioli, paprykowa pissaladiere

FRANCUSKI SER
Prowansalski Banon

DESER
Cytryna - krem i sorbet, kapary, estragon

CENA MENU: 99 zł / 1 osoba

Do kolacji będziecie mogli Państwo zamówić wine-pairing specjalnie wyselekcjonowanych przez naszego sommeliera Rafał Błażusiak win.

UDZIAŁ W KOLACJI (ilość miejsc ograniczona)
Rezerwacje przyjmujemy
telefonicznie (12) 442 7 442 i mailowo: rezerwacja@zakladkabistro.pl

Kolację serwujemy od godz. 19:00