ukryj

NEWS

2018-10-31

ZIMA W ZAKŁADCE - nowe menu

MENU JESIEŃ/ZIMA - zapraszamy od środy, 31 października.

więcej>>

2018-10-27

Gęsina na św. Marcina - MENU

Zapraszamy do wspólnego świętowania tradycji świętomarcińskiej. Od 8 do 11 listopada dostępne będzie w Zakładce, obok standardowego menu - również menu z gęsiną. Zapraszamy!

Skrócone MENU autorstwa Szymon Sierant jak zawsze wzbogacone będzie wine-pairingiem przygotowanym przez naszego sommeliera Rafał Błażusiak.

PRZYSTAWKA
Półgęsek, seler pieczony w soli , jałowiec, krakers
2017 Lauda, Winnica Miłosz, Zielona Góra

ZUPA
Bulion z pieczonej gęsi, ravioli z konfitowanym udkiem
2017 Chardonnay, Weingut Schneider, Thermenregion

DANIE GŁÓWNE
Gęsia pierś, dynia piżmowa, czarna porzeczka, foie gras
2016 Dornfelder, Winnica Jakubów, Radwanice

DESER
Ptysie, mus czekoladowy, glazurowane braki na słodko, lody z estragonu
2015 Roccamora Nardo, Schola Sarmenti, Puglia

***
Przy rezerwacji na hasło GĘSINA koszt 4-setowego menu 100 zł / 1 os. Dania można zamawiać również indywidualnie po cenach regularnych.
Wina można zakupić w pojemnościach kieliszków 100ml i 50 ml.

Zapraszamy do rezerwacji miejsc : (12) 442 7 442 lub drogą mailową: rezerwacja@zakladkabistro.pl

 

 

więcej>>

2018-10-03

ZaKładka - co nowego?

Po 5 i pół roku ugruntowanej pozycji na rynku ZaKładka Food&Wine stawia kolejny krok naprzód.
Szef kuchni i jednocześnie właściciel krakowskiego bistro Rafał Targosz postanowił nieco odmłodzić klasyczną kuchnię francuską, na której opierał się przez ostatnie lata. Wraz z transformacją nazwy na ZaKładka Bistro de Cracovie, która ma podkreślić podwójne korzenie: krakowskie i francuskie, kuchni zostanie nadany kierunek w stronę stylu modern bistro.
Koncepcję połączono ze współobjęciem sterów kuchni ZaKładki przez szefa kuchni, Szymona Sierant, który po 6 latach u boku najlepszych szefów kuchni w Norwegii oraz licznych stażach w gwiazdkowych restauracjach powrócił na stałe do Krakowa. Zachowując tożsamość miejsca, Szymon wprowadzi nowatorskie spojrzenie na francuską kuchnię, z użyciem najlepszych technik, produktów i połączeń.
Spotkanie obu Szefów nie nastąpiło przypadkowo. Dzielą ich dokładnie 2 dekady życia, łączy znak zodiaku (Skorpion), doskonałe rzemiosło oraz pasja. Przekazanie sterów kuchni między pokoleniami to hołdowany we Francji styl zarządzania kuchnią tych restauracji, które tworzone są od podstaw i z pasji przez zawodowych kucharzy.
Chef Targosz nadal pozostaje twarzą ZaKładki i jej sercem.
Nowe menu autorstwa Szymona zostanie zaprezentowane w połowie października.

więcej>>

2018-08-01

ZAKŁADKA EXPRESS

Drodzy Goście,

zgodnie z Waszymi sugestiami i prośbami zapraszamy od dzisiaj
na formułę lunchową 

"ZaKładka Express"

Od wtorku do piątku, w godzinach 14:00 - 16:00 serwujemy 3 dania w cenie 35 zł.
Menu możecie Państwo samodzielnie komponować spośród zaproponowanych przez nas wariantów.
 

więcej>>

2018-03-26

Main Cities of Europe 2018

Od 2014 roku nieprzerwanie w przewodniku Michelin.
Dziękujemy Wam, naszym Gościom za zaufanie i naszej Załodze za wkład i zaangażowanie

więcej>>

2018-01-05

MENU WEGETARIAŃSKIE

Nasze regularne menu poszerzyliśmy o wersję wegetariańską. Do zobaczenia w ZaKładce !

więcej>>

2017-03-07

Main Cities of Europe 2017

Dzisiaj w Paryżu odbyła się premiera przewodnika „Main Cities of Europe 2017”. ZaKładka została wyróżniona w tym najbardziej prestiżowym rankingu europejskich restauracji.
Dziękujemy wszystkim!

więcej>>

2016-12-12

Gault&Millau Polska 2017

ZaKładka na kartach Gault&Millau Polska.
"Tak jak chodzi się na wystawy konkretnych malarzy, a nie do tej czy innej galerii, tak idziemy do konkretnego szefa kuchni, a nie do restauracji"

Justyna Adamczyk
                                                                                          Redaktor Naczelna G&M Polska

więcej>>

2016-09-21

Szanowni Goście, Przyjaciele,

Jestem bardzo szczęśliwy mogąc ogłosić, że z początkiem października, po krótkiej przerwie, ponownie staję za sterami ZaKładki, tym razem jako jedyny jej właściciel.

Wpisana w tą niezwykłą dzielnicę, jaką jest Podgórze, będzie ewoluować z czasem, spełniając zarówno moje wyobrażenia o tym miejscu, jak i Wasze pragnienia.
Będziemy z Zespołem proponować ofertę awangardową, w pełni zakorzenioną w swoim czasie i miejscu tak, aby każda chwila dnia oraz Wasza energia i radość były również częścią Zakładki.

W ZaKładce pragnę nadal realizować projekt, dający wyraz mojej fascynacji francuskim stylem, nawiązującym do wspólnych z polską kuchnią akcentów.

Rafał Targosz

więcej>>

2014-07-27

Targosz o swojej kuchni i Perlage

więcej>>