ukryj

NEWS

2019-08-06

WINNICA MIŁOSZ - kolacja i wino

Zapraszamy na kolację połączoną z komentowaną degustacją win z Winnica Miłosz w Łazie. Gościem specjalnym tego wieczoru będzie Krzysztof Fedorowicz, który opowie o swojej pracy i winach. Winnica Miłosz jest jedną z najbardziej prestiżowych polskich winnic. Wina cieszą się uznaniem prawdziwych koneserów i są doceniane przez wybitnych ekspertów winiarskiego środowiska.


 

Plan kolacji (wybór win poniżej / menu -> wkrótce)

Wprowadzenie / Traminer 2018
Przystawka / Lauda 2018
Ryba / Pinot Blanc 2018
Mięso / Zweigelt & Pinot Noir 2018
Deser / Pinot Blanc & Solaris Botritis 2018

***
Zielona Góra i okolice to tradycyjny obszar uprawy winorośli – jeszcze w początkach XX wieku winnice zajmowały tutaj obszar 2500 hektarów a w okolicy Łazu winna latorośl rosła na 50 ha. Sezon wegetacyjny winorośli jest tutaj jednym z najdłuższych w Polsce, co w połączeniu z bardzo ciepłym i słonecznym siedliskiem umożliwia uprawę wymagających szczepów winorośli.Winnica Miłosza zajmuje powierzchnię 5,5 hektara.Szczyci się szlachetnymi winami starych odmian, uprawianych tutaj co najmniej od XVI wieku: PinotNoir, Traminer, Pinot Gris czy Karmazyn, ale nie stroni też od nowszych szczepów: Devina, Zweigelta, Dornfeldera, Aliberneta. W winnicy Miłosza uprawia się wyłącznie szlachetną winorośl, vitis viniferę.

***
KOSZT:
169 zł / 1 osoba
ILOŚĆ MIEJSC: ograniczona
START: 19:30

REZERWACJE:
Prosimy składać mailowo na adres
rafal.blazusiak@zakladkabistro.pl

Rezerwacja uznana jest za potwierdzoną po dokonaniu płatności, którą można dokonać w ZaKładce lub przelewem na konto nr: 39114010810000209654001001.
W treści przelewu prosimy o wpisanie KOLACJA 29.08.

<<mniej
więcej>>

2019-06-28

LATO W ZAKŁADCE - nowe menu

MENU LATO 2019 - zapraszamy od PIĄTKU, 28 CZERWCA.

więcej>>

2019-06-27

LATO - godziny otwarcia

Drodzy Goście,
w lipcu, na okres lata zmieniamy godziny otwarcia ZaKładki i jesteśmy otwarci w następujących godzinach:


poniedziałek - czwartek 16:00 - 23:00
(kuchnia przyjmuje ostatnie zamówienie do godziny 22:00)
piątek 16:00 - 24:00
(kuchnia przyjmuje ostatnie zamówienie do godziny 23:00)
sobota 12:00 - 24:00
(kuchnia przyjmuje ostatnie zamówienie do godziny 23:00)
niedziela 12:00 - 22:00
(kuchnia przyjmuje ostatnie zamówienie do godziny 21:00)

więcej>>

2019-06-21

Leduc Frouin - degustacja komentowana + kolacja

Zapraszamy na kolację połączoną z komentowaną degustacją win z nad Loary. Kiedy? 5 lipca o godzinie  19:30.
Gościem tego wieczoru będzie Antoine Leduc z Domaine Leduc Frouin , który opowie o swojej pracy i winach. Tłumaczyć z języka francuskiego będzie zaprzyjaźniona z nami Ewa Pariselle z Winnice Francji.

WINA NA TEN WIECZÓR:

* AOC Crémant de Loire Blanc, Brut
Biały Crémant de Loire z winogron Chenin, Chardonnay i Cabernet Franc daje delikatny i kwiatowy nos. Zrównoważone usta są stonowane, chrupiące i kończą się miłym uczuciem świeżości!

* AOC Anjou Blanc „Cuvée Alexine” 2017
Ten wspaniały Anjou Blanc 2017 ze świeżymi i okrągłymi ustami ukazuje delikatne i owocowe nuty. Nos na owocach cytrusowych i świeżych jagodach. Podniebienie i zabiera nas na kremowe nuty przejrzałych jagód (grejpfrut, brzoskwinia ...). Wino fermentowane w zbiornikach, które ujawniają intensywny bukiet przejrzałych jagód, którym towarzyszą nuty kwiatowe.

* Rosé d'Anjou AOC 2018
To blado różowe wino to czysta delikatność.
Oferuje bukiet czerwonych jagód z okrągłymi i delikatnymi ustami.

* AOC Anjou Villages 2016
Wino o granatowym kolorze, ma wyjątkową dojrzałość fenolową, oferując ogromną złożoność aromatów. Od czarnych owoców po czerwone owoce i pikantne nuty, jej usta są okrągłe, mocne i długie.

* AOC Anjou Rouge 2017
Piękny jasny rubinowy kolor, aromaty jakie w nim znajdujemy to: ciemne, dojrzałe owoce (czarna porzeczka) i owoce leśne , ciężkie z dobrze podkreślonym charakterem.

* AOC Coteaux du Layon 2017
To atrakcyjne Coteaux du Layon z owocowymi nutami pochodzi z ręcznie zbieranych złotych winogron Chenin. Cieszy egzotycznymi aromatami: ananasem, mango, pigwą.

***

MENU WKRÓTCE

***

Posiadłość Domaine Leduc Frouin jest zarządzana przez Nathalie i Antoine LEDUC.
Antoine od dawna zamierzał pracować w rodzinnym majątku. Przybył tam w 1993 roku po studiach enologii w Avize, Dijon i Bordeaux. Nathalie natomiast swoją przygodę rozpoczęła w 2000 r. po 10-letniej działalności w sektorze bankowym w innym regionie winiarskim. Przed nimi byli ich rodzice, wujowie, dziadkowie, ... którzy budowali i rozwijali znaczenie winnicy w Seigneurie. Łącząc tradycję i nowoczesność, Antoine i Nathalie, dokładają wszelkich starań, aby zaoferować typowe dla regionu wina, subtelne i zaskakujące ...

Winnica o powierzchni 30 hektarów znajduje się w pobliżu miejscowości Sousigné, Pays De La Loire, France, na północ od Martigné-Briand (serce Haut-Layon). Gleby składają się głównie z łupków talku i żwirów na gliniastym podłożu. Główne czerwone odmiany to Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon oraz Grolleau. Do produkcji białych win Chenin jest najważniejszą odmianą winogron, ale uprawia się również Chardonnay.
Aby promować terroir i równowagę winorośli w jej otoczeniu, winnica jest prowadzona w zintegrowanej produkcji. Pracuje się tutaj zgodnie z metodami ekologicznymi, prowadząc obserwację winorośli i poszanowanie środowiska. Chcąc zachować powierzone dziedzictwo, pracują nad podejściem Terra Vitis.

***
KOSZT: 149 / 1 osoba (w cenie 5 daniowe menu oraz 6 kieliszków wina)
ILOŚĆ MIEJSC: ograniczona
START: 19:30

REZERWACJE:
Prosimy składać mailowo na adres rafal.blazusiak@zakladkabistro.pl
Rezerwacja uznana jest za potwierdzoną po dokonaniu płatności, którą można dokonać w ZaKładce lub przelewem na konto nr: 39114010810000209654001001. W treści przelewu prosimy o wpisanie KOLACJA 5.07.

więcej>>

2018-10-31

NOWE LOGO

Wdrażamy w życie nowe logo, a wraz z nim odświeżoną nazwę naszego bistro - ZaKładka bistro de Cracovie, która ma podkreślić nie tylko fraqncuskie, ale i krakowskie korzenie.

więcej>>

2018-03-26

Main Cities of Europe 2018

Od 2014 roku nieprzerwanie w przewodniku Michelin.
Dziękujemy Wam, naszym Gościom za zaufanie i naszej Załodze za wkład i zaangażowanie

więcej>>

2018-01-05

MENU WEGETARIAŃSKIE

Nasze regularne menu poszerzyliśmy o wersję wegetariańską. Do zobaczenia w ZaKładce !

więcej>>

2017-03-07

Main Cities of Europe 2017

Dzisiaj w Paryżu odbyła się premiera przewodnika „Main Cities of Europe 2017”. ZaKładka została wyróżniona w tym najbardziej prestiżowym rankingu europejskich restauracji.
Dziękujemy wszystkim!

więcej>>

2016-12-12

Gault&Millau Polska 2017

ZaKładka na kartach Gault&Millau Polska.
"Tak jak chodzi się na wystawy konkretnych malarzy, a nie do tej czy innej galerii, tak idziemy do konkretnego szefa kuchni, a nie do restauracji"

Justyna Adamczyk
                                                                                          Redaktor Naczelna G&M Polska

więcej>>

2016-09-21

Szanowni Goście, Przyjaciele,

Jestem bardzo szczęśliwy mogąc ogłosić, że z początkiem października, po krótkiej przerwie, ponownie staję za sterami ZaKładki, tym razem jako jedyny jej właściciel.

Wpisana w tą niezwykłą dzielnicę, jaką jest Podgórze, będzie ewoluować z czasem, spełniając zarówno moje wyobrażenia o tym miejscu, jak i Wasze pragnienia.
Będziemy z Zespołem proponować ofertę awangardową, w pełni zakorzenioną w swoim czasie i miejscu tak, aby każda chwila dnia oraz Wasza energia i radość były również częścią Zakładki.

W ZaKładce pragnę nadal realizować projekt, dający wyraz mojej fascynacji francuskim stylem, nawiązującym do wspólnych z polską kuchnią akcentów.

Rafał Targosz

więcej>>

2014-07-27

Targosz o swojej kuchni i Perlage

więcej>>